lördag 8 december 2012

Lucka 8: Ta av dig dina skor!


Då Herren såg att Mose gick för att se efter ropade Gud till honom ur törnbusken: ”Mose!, Mose!” Han svarade: ”Ja, här är jag.” Herren svarade: ”kom inte närmare! Ta av dig dina skor, du står på helig mark.” Och han fortsatte: ”Jag är din faders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud.” Då skylde Moses sitt ansikte. Han vågade inte se på Gud.
(2 Mos 3:4-6 )

Tack vare Josef hamnade Israeliterna i Egypten. Tack vare Mose tog de sig därifrån. Och som vi redan sett finns det en återkommande rörelse mellan Kaanan och Egypten i den hebreiska Bibeln. Abraham och Sara flydde dit, likaså Isak och Rebecka. Så att det är just Egypten som Josef och Maria enligt Matteusevangeliet flyr till är knappast en tillfällighet. 

Efter att Josef och hans generation gått bort kom en ny kung på tronen i Egypten, "en som ingenting visste om Josef" utan istället kände sig hotad av den stora folkgruppen. Där börjar förtrycket och slaveriet. Och in i detta förtryck föds Mose, son till Levis dotter, barnbarnsbarn till Jakob alltså om vi tolkar det bokstavligt (fast det ska vi nog inte). Men innan han blir sitt folks ledare är han en vanlig man som vaktar sin svärfars får när han möter Gud på ett alldeles särskilt sätt, i en brinnande buske

Den åttonde decemberdagens sko i granen får påminna oss om att Gud kan vi bara möta oskyddade, barfota. Helighet kräver känslighet. (Och självklart tror jag Mose hade Converese, de har ju funnits typ hur länge som helst.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar