måndag 24 december 2012

Lucka 24: Av henne föddes Jesus som kallas Kristus



Släkttavla för Jesus Kristus, son av David, som var son av Abraham.
Abraham var far till Isak, Isak till Jakob, Jakob till Juda och hans bröder, Juda till Peres och Serach, vilkas mor var Tamar, Peres till Hesron, Hesron till Ram, Ram till Amminadav, Amminadav till Nachshon, Nachshon till Salma, Salma till Boas, vars mor var Rachav, Boas till Oved, vars mor var Rut, Oved till Jishaj och Jishaj till David, konungen.
David var far till Salomo, vars mor var Urias hustru, Salomo till Rehabeam, Rehabeam till Avia, Avia till Asa, Asa till Joshafat, Joshafat till Joram, Joram till Ussia, Ussia till Jotam, Jotam till Achas, Achas till Hiskia, Hiskia till Manasse, Manasse till Amon, Amon till Josia och Josia till Jojakin och hans bröder, vid den tid då folket fördes bort till Babylon.
Efter bortförandet till Babylon blev Jojakin far till Shealtiel, Shealtiel till Serubbabel, Serubbabel till Avihud, Avihud till Eljakim, Eljakim till Asor, Asor till Sadok, Sadok till Akim, Akim till Elihud, Elihud till Elasar, Elasar till Mattan, Mattan till Jakob och Jakob till Josef, Marias man; av henne föddes Jesus som kallas Kristus.

Nu strålar granen av ljus och alla decemberdagarnas små prydnader. Idag har också den lilla krubbscenen fått plats där. För idag är vi framme i Betlehem, hos den heliga familjen. I Matteus släkttavla finns alla de bekanta namnen. Men också många obekanta. Tänk så många personer om vilka vi inte vet någonting, men vars liv ändå varit en förutsättning för frälsarens födelse!
Har ni förresten tänkt på vem släkttavlan leder till? Josef! Josef som ju Jesus inte var biologisk släkt med, i alla fall inte om vi tror på jungfrufödelse. Patriarkatet i sin prydno eller en hälsning till världens alla adoptivbarn, plastpappor och styvfamiljer om att ursprung handlar om mycket mer än bara gener?

Nu väntar vi med de unga föräldrarna på barnets födelse. Eller väntar och väntar. Väntade de i frid eller irrade runt i panik? Vad kan vi veta? Vi vet bara att det barnets födelse förändrade världen. Inte på grund av att han var Josef son och inte på grund av att han blev en konung i Davids efterföljd, utan på grund av att världens väntan och längtan fick ett svar i detta barn. Men tack vare profetiorna och sin släkthistoria kunde människor förstå vem han var. Till honom leder alla symbolerna för i honom fick Gud ett ansikte. Ett ansikte som vänds mot oss.

En god och fridfull julhelg önskar jag er alla!

2 kommentarer:

  1. God jul, Elin!
    Och tack för den fina adventskalendern. Jag har tyckt mycket om den, inte minst dagens text.

    SvaraRadera
  2. Tack, Marie! Och god fortsättning! Såg kommentaren lite sent nu men hoppas ni haft en fin jul.

    SvaraRadera