lördag 15 december 2012

Lucka 15: Hosianna, Davids son


Då skickade Saul bud till Jishaj och lät säga: ”Sänd din son David till mig, han som vallar fåren”. Jishaj tog tio bröd, en lägel vin och en killing och skickade detta med sin son David till Saul. Så kom David till Saul och trädde i tjänst hos honom. Saul blev mycket fäst vid honom och gjorde honom till sin väpnare och skickade bud till Jishaj: ”Jag tycker mycket bra om David. Låt honom stanna i min tjänst.” Var gång Guds ande ansatte Saul grep David Lyan och spelade. Då kände sig Saul lättare till mods. 
(1 Sam 16:19-23)

Nu är vi framme vid Rut och Boas barnbarn Jishaj och hans son David. Om den mångfacetterade David finns hur mycket som helst att berätta, hur han kämpade mot jätten Goljat, hur han fick se Batseba bada på taket, om vänskapen med Jonatan, om maktkamper och musik. Också David smordes av Samuel, sedan han förgäves sökt den utvalde bland Davids äldre bröder. Vi har alltså att göra med en triumferande lillebror igen. 

I Davidsberättelsen finner vi svaret till varför Josef, Davids ättling beger sig till just Betlehem tillsammans med Maria vid skattskrivningen. Betlehem var ju Davids stad, staden på vars ängar David en gång vallade får och blev "upptäckt" av Samuel. Också Jerusalem kom dock att kallas Davids stad, ty det var David som gjorde Jerusalem till huvudstad. I David förenas alltså de två viktigaste städerna i berättelsen om Jesus: Betlehem och Jerusalem.

Idag, på decembers femtonde dag hänger jag upp en stjärna - en Davidssymbol (om än inte en Davidsstjärna) med noter som får symbolisera det som faktiskt förde David till tronen: musiken. Och jag tänker på musikens helande kraft och hur Davids namn fortfarande klingar i adventsmusiken: Hosianna, Davids son!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar