torsdag 6 december 2012

Lucka 6: De oväntade platsernas Gud


Jakob kom fram till en plats där han stannade för natten, eftersom solen hade gått ner. Han tog en av stenarna på platsen för att ha den vid huvudgärden. Sedan lade han sig att sova där. I drömmen såg han en trappa som ledde från jorden ända upp till himlen och Guds änglar gick upp och ner för den. […] Jakob vaknade ur sömnen. ”Sannerligen”, sa han, ”Herren är på denna plats, och jag visste det inte”. (1 Mos 28: 11-12,16 )

När Rebecka slutligen blir gravid får hon en jobbig graviditet. Hon väntar nämligen tvillingar som inte ens i moderlivet kan hålla sams. "Om det ska vara så här, står jag inte ut", suckar hon. Men så småningom kommer de ut, Esau först och Jakob sen. Trots detta är det Jakob som blir den tredje fadern i patriarkberättelsen, han lurar nämligen, med mamma Rebeckas bistånd, till sig Isaks välsignelse. Naturligtvis väcker det broderns vrede och Jakob tvingas på flykt. Där på flykten, på väg bort från sin ursprungsfamilj, och på väg till släktingar för att finna en hustru drömmer Jakob drömmen om änglastegen.

Ängeln som hängs i granen på decembers sjätte dag får symbolisera att Gud inte bara är fädernas och de heliga platsernas Gud utan också de förfördelade småsyskonens och de oväntade platsernas Gud. Vem vet var änglar dyker upp?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar