lördag 18 februari 2012

Fira fastlag med en gumbo!

Nu går vi strax in i fastlagen, de sista dagarna innan fastan. Många är vi som äter fastlagsbullar eller semlor på fettisdagen, men det finns faktiskt andra traditioner förknippade med fastlagen också, som att äta Gumbo. Gumbon kommer från den amerikanska södern, där också karnevalstraditionen är som strakast just dessa dagar och finns i en mängd olika varianter. Gemensam nämnare är dock att de är tömma-kylskåpet-på-kött-grytor som gärna görs med okra som konsistensgivare. Carneval betyder ju för övrigt farväl till kött så visst kan man säga att man firar lite karneval med en Gumbo även om man inte dansar på gatorna. Och eftersom själva poängen är att göra slut på det man ha hemma så kan man göra ungefär precis som man vill. Så här gjorde i alla fall jag:

1) Hacka 2 vitlöksklyftor, 1 gul lök, 1 grön paprika, ett par stjälkar selleri (kombinationen lök, paprika och selleri brukar kallas för "the Holy Trinity") och ca 10 okra-frukter (finns att köpa frysta eller på burk, annars kan man göra konsistensen lite tjockare med t.ex. maizena). Stek detta i 1/2 dl neutral olja tills de blir mjukt.

2) Stek eller ungstek en kyckling eller några kyklingbröst. Dela i bitar

3) Häll på ca 7dl buljong och 500 gram tomatkross på grönsaksfräset. Krydda med lagerblad, timjan, tabasco, paprikapulver, cayennepeppar och lite honung.  Låt puttra ett bra tag.

4) Lägg i kyklingdelar, 1 liten burk majskorn och några slantar stark korv. Låt puttra ettt tag till.

5) Lägg slutligen i räkor eller kräftstjärtar.

6) Servera med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar