måndag 5 december 2011

Lucka 5 När fikonträdet knoppas

Se på fikonträdet och alla andra träd.
När de börjar knoppas, då förstår ni av er själva
att sommaren är nära. På samma sätt vet ni när ni ser allt detta hända att Guds rike är nära.
Lukas 21:29-31


På julens gottebord och adventstidens glöggkalas har fikonen sin givna plats, tillsammans med dadlar och nötter. Fikonen påminner om varmare länder, men numera påminner de mig också om fred (se lucka 7). Fikonens sötma är en försmak av fredens sötma, en försmak av riket som kommer. Fikonen fanns där redan i Eden (Adam och Eva skyler sin nakenhet med fikonlöv, ni vet, och kanske var det inte ett äpple de åt utan ett fikon, det står ju bara frukt) Hiskia botas av fikon på ett sår och Jesus han använder vid flera tillfällen fikonet som bild i sina tal.

Och inte är det så konstigt. Googla gärna bilder på fikonträd så får ni se hur döda och kala fikonträd ser ut på vintern, hur stora sprängfärdiga knoppar de har på våren och hur de dignar av frukter i skördetid. Fikonträdet är dessutom bland de första träden att slå ut på våren i Palestina.
Så varför inte äta några fikon så här i adventstid, gratinerade med pancetta och chèvre, till osten eller med äpple och vaniljglass och tänka på riket som kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar