tisdag 13 december 2011

Lucka 13 trollsejd och mörkermakt ljust du betvingar

Hon hade en drivande mamma som redan utsett en man åt henne. Mannen ifråga var svartsjuk, ansåg sig ha rätt till henne och kunde inte acceptera ett avvisande. Själv hade hon helt andra drömmar om sin framtid. Drömmar som inte inkluderade ett giftermål. Det kunde bara sluta på ett sätt - med förföljelse och mord.

Ja, det är faktiskt Sankta Lucias historia jag beskriver. Mordet på henne har klara drag av hedersvåld, eller skamvåld som det egentligen borde heta. Visst var det så att Lucia blev förföljd för att hon var kristen, men det var den blivande maken som anmälde henne när hon valde att istället för att gifta sig med honom satsa sin förmögenhet (den som skulle bli hennes hemgift) på att hjälpa de fattiga.

Flickor som går sina egna vägar har inte haft det lätt i historien. Många har de inte nu heller.  Därför behövs Lucia, inte som skönhetstävling, men som förebild för dem som behöver mod att vägra gifta sig med någon som andra sett ut. Hon behövs för att hon vägrade tillbe det etablissemanget sa åt henne att tillbe och hon behövs för att hon visade på ett annat sätt att se på heder när hon t.om. när hon såldes till en bordell för att riktigt förödmjukas sa att hennes kyskhet ändå inte kunde tas ifrån henne, den skulle bara bli dubbelt värd då hon utsattes för detta mot sin vilja.

Visst är det mysigt att sjunga "Natten går tunga fjät" och äta lussebullar, men det bästa sättet att hedra Lucia och det hon stod för tycker jag är att stödja flickors rättigheter. Förra året samarbetade Sveriges Lucia med organisationen Ecpat som jobbar mot barnsexhandel. Det kan jag inte se att de gör i år med SMSA ECPAT50 eller ECPAT100 till 72930 kan man göra ändå. Gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar