onsdag 21 december 2011

Lucka 21 O Soluppgång


O Soluppgång, Guds härlighets återsken
och rättfärdighetens sol:
kom för att lysa över dem
som sitter i mörkrets våld
och i dödens skugga.

Natten mellan idag och i morgon är den längsta på hela året. Nu är det vintersolstånd och mörkare än så här blir det inte. Är det inte märvärdigt hur fort man vänjer sig, så att man tycker det är normalt att gå upp när det är mörkt och t.om. har svårt att föreställa sig hur det var när fågelkvittret satte igång redan vid 3 på natten? Att Jesu födelse firas just då ljuset kommer tillbaka är förstås ingen tillfällighet. Vintersolståndstiden var ju redan inarbetad som festtid och symboliskt lämpligt var det förstås att fira han som "skall komma ner till oss från höjden, en soluppgång för dem som är i mörker och i dödens skugga" (Luk 1:79) just när löftet om en ljusare tid behövdes som mest. Att det sen inte är så troligt att Jesus föddes just den 25 december är det nog inte så många fler än Christer Sturmark som blir upprörda över

Idag tänker jag på allt vi gör här i norden för att lysa upp mörkret, alla stjärnor i fönstren, alla stearinljus, alla ljusslingor i trädgårdar och julgranar, alla luciatåg och glöggfester. Vi kämpar frenetiskt för att inte ge mörkret makten. Och vi vinner. Ja, vi vinner så mycket att många av oss inte tänker på December som mörk och tråkig utan ljus och mysig. Tänk om vi kunde lägga lika mycket energi på att besegra också våldets och orättfärdighetens mörker.

Dagens antifon kommer i en tonsättning av den kanadensiske tonsättaren Healey Willan:

1 kommentar:

  1. Det här inlägget tyckte jag särskilt om. Och om några dagar är det jul och därmed ingen adventskalender på din blogg. Jag kommer att sakna den.

    SvaraRadera