lördag 29 september 2012

Mikaelikaka

I morgon är det den helige Mikaels dag. För inte så länge sedan var Mikaelidagen eller Mickelsmäss en av årets viktigaste högtider i Sverige. Det var den tid då skörden och höstbruket var avklarat, en tid för marknader och skördefester. Och för uppbrott. Nu var det lugnare i jordbruket och pigor, drängar och statare kunde flytta. Mikealidagen markerade också vinterhalvårets början precis som Jungfru Marie bebådelsedag om våren markerade vinterhalvårets slut. Och så var det ju förstås den helige Mikaels dag, ängladagen. Idag vet jag inte om så många firar Mikaeli. Skördefesterna lever kvar eller har återupptäckts här och var och i många kyrkor har man familjegudstjänst och sjunger "Dansa med änglarna".  Seden att dekorera kyrkorna med potatis, morötter, äpplen, rödbetor och kålhuvuden hör däremot, i den mån det lever kvar, oftast till tacksägelsedagen. Som trogna läsare vet så gillar jag att försöka hitta mattraditioner till kyrkliga helger som inte har så mycket traditioner utanför kyrkorummet. Och vad passar väl bättre till Mikaeli än att frossa i grönsaker och rotfrukter eller baka en kaka på något som många av oss faktiskt kan skörda (eller köpa närodlat i butik): äpplen och morötter och dekorera den med änglar. Så voila: en mikaelikaka med äpplen och morötter.
Gör så här:

* Sätt ugnen på 190 grader. Smörj och bröa en form på 24 cm.

* Rör samman 1dl rapsolja, 1 dl smält smör och 21/2 dl strösocker.

* Riv morötter och äpplen så att det blir ca 2 dl rivna morötter och 3 dl rivna äpplen. Blanda i smeten tillsammans med 3 ägg.

* Blanda 31/2 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1/2 tsk salt, 1 tsk kanel och 1 tsk stött kardemumma. Rör ner i smeten och häll upp i formern.

* Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

* Låt kakan svalna och rör ihop 1 burk kesella med vaniljsocker efter smak.

* Täck kakan med toppingen. Klipp ut konturerna av en ängel i ett vanligt papper och lägg över kakan eller använd ett pepparkaksmått (då blir det förmodligen finare än på bilden) och sikta över kanel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar