onsdag 5 december 2012

Lucka 5: Möte i kvällningen


De kallade på Rebecka och frågade henne: ”vill du följa med den här mannen?” Hon svarade ”Ja, det vill jag”. Då lät de sin syster Rebecka och hennes amma följa med Abrams tjänare och hans män. I kvällningen gick Isak ut på fälten. När han såg sig omkring fick han se kameler närma sig. Och när Rebecka fick se Isak satt hon av och frågade  tjänaren: ”Vem är den där mannen som kommer emot oss över fälten?”  Tjänaren svarade: ”Det är min husbonde”. Då dolde hon sig i sin slöja. Tjänaren berättade för Isak om allt han hade gjort. Isak förde Rebecka till tältet, han tog henne till hustru och han älskade henne. Så fann han tröst i sorgen efter sin mor. (1 Mos 24:58-59, 63-67 )

Isak är löftets son, barnet Abraham och Sara till slut får. Rebecka, den vackra arameiskan blir hans hustru. Och mellan dem kan man nästan ana något mer än ett resonemangsäktenskap, kanske en kärlekshistoria. Abraham sänder i alla fall i väg sin tjänare för att hitta en hustru åt Isak. Han finner Rebecka och fastnar för henne, inte bara för att hon är vacker, utan också för att hon är generös. Tjänaren ber Rebecka om att få lite vatten att dricka och hon erbjuder honom då att hämta upp vatten till hans kameler också. Kamelerna spelar alltså en inte oväsentlig roll i denna berättelse. Men framförallt spelar Rebecka själv en aktiv roll. Hon blir faktiskt tillfrågad om hon vill följa med och det är hon som beslutar att hon vill det, redan dagen därpå, trots att hennes mor och bröder vill att hon stannar åtminstone en vecka eller två. Isak och Rebeckas liv blir på flera sätt en upprepning av Abrahams och Saras. Också Isak och Rebecka får kämpa med barnlöshet, också de tvingas fly till Egypten, men det börjar nästan magiskt, med en kvinna på en kamel som får se en man komma emot henne över fälten.

Idag, på decembers femte dag så får kamelen påminna oss om Isak och Rebeckas möte och vad generositet mot främlingar kan leda till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar