lördag 22 december 2012

Lucka 22: Fred i vår tid


Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla dotter Jerusalem! Se din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I Ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en åsnehingst. Jag ska förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen skall förintas. Han ska förkunna fred för folken, och hans välde ska nå från hav till hav, från floden till världens ände. (Sak 9:9-10)

Nu är vi kommit till tiden efter exilen, tiden då tempel och murar återuppbyggs, alltså där vi var i lucka 17 ungefär. I den miljön verkar profeten Sakarja. Hans huvudsakliga ärende är att förmedla hopp och mod inför framtiden. Gud har inte övergett sitt folk. Jerusalem ska än en gång blomstra. Med största sannolikhet är det en jordisk kung Sakarja ser framför sig rida in i Jerusalem, ändå finns de messianska dragen där; han talar om ett välde från hav till hav och från floden till världens ände. Den som ska komma har redan kommit. Hans rike omfattar hela den kända världen och skall vara till tidens slut.

Minns ni fågeln i lucka 3, den som släpptes ut efter floden? Nu kommer den tillbaka, men i en tydligare fredsduvetappning, för precis som fågeln flög strax innan det första förbundet mellan Gud och människor får den flyga nu när Messias rider in i Jerusalem och snart ska instifta det nya förbundet. Fredsduvan flyger och får påminna oss om att det är en fredsfurste vi väntar,  någon vars närvaro borde få oss att vilja förstöra våra vapen eftersom förbundet vidgas för att återigen omfatta hela mänskligheten - från hav till hav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar