söndag 2 december 2012

Lucka 2: I Adam är vi alla ett


Detta är Adams släkttavla. Då Gud skapade människan gjorde han henne lik Gud. Som man och kvinna skapade han henne. Han välsignade dem och gav dem namnet människa när de skapades.       
(1 Mos 5:1-2 )

Berättelsen om Adam och Eva är berättelsen om oss, om gudslikheten som finns inom oss, om välsignelse och uppror. Adam och Eva säger oss att vi alla delar ursprung. Vi är varken från första och tredje världen eller från Mars och Venus. Vi är Adam - jordevarelse av samma jord och namnet människa ges åt både man och kvinna. 

Berättelsen om Adam och Eva är också berättelsen om människan som blir vuxen, som ställs till svars och får leva med konsekvenser. Den gudssymbiotiska eran, då Guds steg kunde höras i trädgården tar slut. Nu måste livet levas utanför Eden där människan blir människans fiende. Adam och Eva får ge liv, men också uppleva det första mordet, där den ena sonens blod spills av den andre. Men efter Kain och Abel föds Set och med Set, son till Adam börjar Bibelns första släkttavla.

På decembers andra dag kan vi stanna upp inför äpplet. Äpplet som rymmer både vetgirigheten, livet och synden och fundera över vårt ursprung som välsignade, gudslika och upproriska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar