måndag 10 december 2012

Lucka 10: Bland spioner och horor


Rachav sade: ”Ty Herren, er Gud är Gud uppe i himlen och nere på jorden. Men nu har jag visat godhet mot er, så svär vid Herren att ni ska visa godhet mot min familj.  Ge mig ett tecken på er trohet: låt min far, min mor, mina bröder och systrar och alla deras anhöriga behålla livet och slippa dö.” Männen svarade: ”Vi borgar för er med våra liv, men du får inte förråda oss! När Herren ger oss landet skall vi visa dig godhet och trohet.” Hon firade ner männen från fönstret med ett rep ty hennes hus låg i stadsmuren, hon bodde inne i själva muren. Och hon gav dem rådet: Ge er upp i bergen så att inte förföljarna råkar på er, och håll er gömda där i tre dagar tills förföljarna har återvänt. Sedan kan ni fortsätta.”Männen sade: ”Vi kan bli lösta från den ed du lät oss svära. När vi kommer in i landet skall du fästa det här röda snöret i fönstret som du firat ner oss från och samla din far, din mor och dina bröder, hela din familj, hos dig i ditt hus. (Jos 2: 11- 18)

Tiden går. Mirjam dör. Mose dör. Ökenvandringen fortsätter, men nu börjar det bli dags att inta landet. Josua har tagit över som ledare (i morgon blir det mer om honom) och han skickar några spejare till Jeriko för att spionera. Som alltför många män på utlandsuppdrag hamnar de hos en kvinna som förmodligen är prostituerad. Men Rachav är inte vilken sköka som helst. Hon blir spejarnas sammansvurna och inte nog med det; hon blir stammoder till Jesus. Ja, nu är egentligen forskarna inte överens om huruvida Bibelns Rachav är en och samma person, men låt oss för enkelhetens skull anta det. Rachav gifter sig i så fall med en ättling till en annan av Jakobs tolv söner, Juda: nämligen Salma och får med honom sonen Boas (som snart återkommer). Vi har alltså bytt gren från Levi-grenen, där Mose och Miriam finns till Juda-grenen.

Rachav är i alla fall en kvinna som förstått att den Gud som israeliterna talar om är Gud i himlen och på jorden. Övertygad om detta gömmer hon männen på taket, firar ner dem i rep, ger dem råd och ljuger för kungen, som i en riktig actionfilm. I gengäld räddar de hennes familj - tack vare ett rött snöre.

Så nu hänger jag ett rött band i granen och tänker på att även om invasionen av Jeriko är en förskräcklig och blodig historia så kan historien om Rachav påminna oss om att se upp med vem vi ser ner på. Den som står längst ner på samhällsstegen kan mycket väl vara den som har nyckeln till vår räddning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar