söndag 18 mars 2012

Fastebloggen XIII: Och när det delas räcker det åt alla


En man kom från Baal Shalisha till gudsmannen med tjugo kornbröd, bakade på det första av den nya skörden, och med färska ax av sin gröda. ”Ge det åt männen att äta”, sade Elisha, men hans tjänare invände: ”Skulle jag sätta fram det här åt hundra man?” — ”Ge det åt männen”, upprepade Elisha, ”ty så säger Herren: De skall äta och få över.” Då satte han fram det, och de åt och fick över, som Herren hade sagt. 
Andra Kungaboken  4:42-44

Det är brödundrets söndag idag, eller brödundrens - för det sker ju faktiskt flera, både Elisha i den gammaltestamentliga läsningen och Jesus i den nytestamentliga (se bilden) får brödet att räcka. Och ett brödunder är sannerligen vad som behövs i världen idag. Inte mer mat- den vi har räcker ju egentligen, utan ett under i bemärkelsen en vilja att dela fastän det man har inte förslår så mycket. Eller fastän det man har faktiskt förslår mycket. För det är ju så att det oftast är fattiga som är bra på generositet. (Kolla här t.ex.) Och barn, som pojken på bilden. Hur gammal kan han vara? 6-7 år? Tillräckligt ung för att tro att det han bidrar med kan betyda något i alla fall. Ju mer vi har desto mer invänder vi att det ju inte spelar så stor roll vad vi gör och att vi faktiskt inte har råd att dela med oss.

När vi pratade om evangelietexten i församlingens samtalsgrupp i fredags blev jag uppmärksammad på något jag inte tänk på förut nämligen meningen "Det var gott om gräs på den platsen.". En lite udda upplysning i sammanhanget, eller? Nja, jag fick nämligen lära mig att när Bibeln nämner gräs så betyder det att våren är inne.  Formuleringen "första av den nya skörden, och med färska ax av sin gröda" antyder att det är vår också i Elisha-berättelsen (kornet skördades i mars-april). Plötsligt öppnas en dimension till: Elisha och Jesus visar mitt under spirande vår att jorden ger i överflöd. Det är delandet som är det svåra.

Och ja, det här känns nästan lite löjligt i sammanhanget, men fairtrade har kommit med en bra app som hjälper en att i alla fall göra något för en lite mer rättvis fördelning. Kolla här.



1 kommentar:

  1. Jag har inte förstått gräsets betydelse förut. Men funderat över varför det nämns så tydligt, inget är ju där av en slump... Tack för god upplysning!

    SvaraRadera