fredag 30 december 2011

och året som kommer

Efter årskrönikorna kommer nyårsspaningarna. Så fram åker kristallkulan och här är några gissningar inför året som kommer:


årets råvara: smör
2011 var året då alla LCHF:are fick smöret att ta slut i butikerna. Jag undrar om inte 2012 blir året då smörhyllan börjar likna olivoljehyllan, dvs börjar rymma en mängd olika sorter med olika smak och karaktär.

årets granskning: skolföretagen
Efter Carema-skandalerna borde det ha gått upp för många att även många skolföretag drivs av riskkapitalister och en och annan journalist har nog börjat gräva. Nu är friskoleföräldrar inte en lika röstsvag grupp som omsorgstagare på äldreboenden, så liknande vanvård kommer nog inte avslöjas, men väl lika många skattemiljoner på Jersey.

årets mediabevakning: kronprinsessan föder barn
vilket jag gissar inträffar redan i februari, så att Se och hör inte riktigt hunnit ockupera sjukhusentréerna. Blir det månne kungliga tvillingar? Och frågan som alla ställer sig är förstås vad de kommer att heta. En högst okvalificerad gissning är Ingrid och Astrid.

årets "det räcker nu": Strindbergjubileet
2012 har det gått 100 år sedan August Strindbergs död och eftersom typ alla kulturpersonligheter i Sverige älskar att hatälska Strindberg anar jag att 2012 kan bli året då vi helt enkelt tröttnar på mannen som gav oss Röda rummet och Fröken Julie.

årets musikhändelse: First Aid Kit
2012 är året då superhypade First Aid Kit kommer med sitt andra album och ja, jag tror de når status av folkkära. Fast löpsedlarna stjäl förstås melodifestivasldebuterande Björn Ranelid som oavsett vad han lovat kommer att rasa och bli kränkt och kanske till och med nakenchocka lite.

årets antitrend: sirapslimpan
Lagom till att surdegsbröden nått från söderbagerierna till landsortskonsum börjar avantgardisterna äta barndomens APK-limpor. Sött, fiberfritt och förbjudet hippt.

årets resmål: Sri Lanka
Även om förra årets uppstickare Egypten nog kommer återhämta sig som turistland undrar jag om inte 2012 är året då Sri Lanka blir en utmanare till Thailand.

årets återhämtning: e-fasta
Vanliga människor kommer förstås fortsätta mejla på jobbet, hålla koll på nätverket via Facebook och sms:a om dagishämtningar och inköpslistor, men börjar det inte bli status att inte finnas på FB och att ha hemliga mejldresser som bara lämnas ut till några få? De riktigt trendmedvetna tar e-fasta och går på caféer med surffria zoner.

årets modetrend: fjädrar och pärlemor
det enfärgade och oversizade börjar få en mottrend och blicken går återigen mot 20-30-talet. Paljetterna har varit med ett tag. Kan möjligtvis fjädrar bli det nya?

årets föredettingar: bankerna
folkets förtroende för de traditionella bankerna är kört i botten. Occupy-rörelsen har lyckats förena människor med olika politisk hemvist och inte bara muslimer ifrågasätter det här med ränta. Blir 2012 året då radikalt annorlunda alternativ för sparande och lån slår brett och de gamla bankerna blir just gammelbanker.









1 kommentar:

  1. Spännande framtidsspaning! När jag läser det du skrivit tror jag att du kommer att få rätt i mycket. Men vi får väl se...
    Gott nytt år!

    SvaraRadera